Desenvolvimento do Guia OferTEC: uma estratégia para a validação da oferta de um curso técnico articulada às demandas do setor produtivo local

Authors

  • Cristiane Marques Germann Instituto Federal de Santa Catarina
  • Crislaine Gruber Instituto Federal de Santa Catarina
  • Paulo Roberto Wollinger Instituto Federal de Santa Catarina

DOI:

https://doi.org/10.26849/bts.v50.954

Abstract

Abstract

This article aims to present the development of “OferTEC Guide: A Technical Course validation strategy aligned with local productive sector demands”. The educational product divides into part and part two. As a result, half of the participants recommend offering the Technical Course in Cooking, since the AMESC region lacks qualified labor to work in the food segment. Finally, the guide can contribute to helping the Vocational Education and Training (VTE’s) actors improve course planning offer.

 

Keywords: OferTEC Guide; Technical Courses offering; productive sector demands; VET.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Crislaine Gruber, Instituto Federal de Santa Catarina

Doutora em Engenharia de Produção, pela Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC).

References

BARATO, J. N. Conhecimento, trabalho e obra: uma proposta metodológica para a educação profissional. Boletim Técnico do Senac, Rio de Janeiro, v. 34, n. 3, p. 4-15, set./dez. 2008. Disponível em: http://www.bts.senac.br/index.php/bts/article/view/262/245. Acesso em: 18 dez. 2017.

BARATO, J. N. Escritos sobre tecnologia educacional e educação profissional. São Paulo: Editora Senac, 2002.

BARATO, J. N. Fazer bem feito: valores em educação profissional e tecnológica. Brasília, DF: UNESCO, 2015. Disponível em: https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000233600. Acesso em: 4 fev. 2023.

BRASIL. Ministério da Educação. Catálogo nacional de cursos técnicos. 4. ed. Brasília, DF: MEC, 2020. Disponível em: http://cnct.mec.gov.br/. Acesso em: 4 fev. 2023.

CHATIGNY, C.; OUELLET, S.; VÉZINA, N. Analyse ergonomique et formation professionnelle dans le secteur agroalimentaire au Québec : historique et repères pour la conception. In: VIDAL-GOMEL, C. (dir.). Analyses de l’activité : perspectives pour la conception et la transformation des situations de formation. Rennes : Presses Universitaires de Rennes, 2018. p. 89-98.

CONSELHO NACIONAL DE EDUCAÇÃO (Brasil). Resolução CNE/CP nº 1, de 5 de janeiro de 2021. Define as Diretrizes Curriculares Nacionais Gerais para a Educação Profissional e Tecnológica. Diário Oficial da União: seção 1, Brasília, DF, p. 19, 6 jan. 2021. Disponível em: https://www.in.gov.br/en/web/dou/-/resolucao-cne/cp-n-1-de-5-de-janeiro-de-2021-297767578. Acesso em: 4 fev. 2023.

CONSELHO NACIONAL DE EDUCAÇÃO (Brasil). Resolução nº 6, de 20 de setembro de 2012. Define Diretrizes Curriculares Nacionais para a Educação

DELGOULET, C.; VIDAL-GOMEL, C. O desenvolvimento das competências: uma condição para a construção da saúde e do desempenho no trabalho. In: FALZON, P. (org.). Ergonomia construtiva. São Paulo: Blucher, 2016. p. 35-53.

FOURNIER, P.-S. L’aménagement de situations d’action sur le cours de vie professionnelle du camionneur: un apport à la démarche de la conception d’une formation initiale en lien avec l’activité de travail. 2003. Tese (Doutorado em Relações Industriais), Université Laval, Québec, 2003.

GRUBER, C.; ALLAIN, O.; VERGARA, L. G. L. L’intégration des caractéristiques des activités professionnelles dans la conception de cours techniques: un défi pour les enseignants de la formation professionnelle au Brésil. Ergologia, n. 23, 2020.

GRUBER, C. et al. Desenvolvimento de projetos de cursos na educação profissional: uma revisão de literatura. Boletim Técnico do Senac, v. 45, n. 1, 12 abr. 2019. Disponível em: https://www.bts.senac.br/bts/article/view/740. Acesso em: 4 fev. 2023.

GRUBER, C.; VERGARA, L. G. L.; GONTIJO, L. A. A review of the application of ergonomics in instructional design. Work, v. 64, n. 3, p. 601-611, 2019.

GUÉRIN, F. et al. Compreender o trabalho para transformá-lo: a prática da ergonomia. São Paulo: Blucher, 2001.

MAYEN, P. Vocational didactics: work, learning, and conceptualization. In: FILLIETTAZ, L.; BILLETT, S. Francophone perspectives of learning through work: conceptions, traditions and practices. Springer, 2015. p. 201-219.

MORAES, G. H. Identidade de escola técnica vs. vontade de universidade: a formação da identidade dos Institutos Federais. 2016. Tese (Doutorado em Educação) – Faculdade de Educação, Universidade de Brasília, Brasília, 2016. Disponível em: https://repositorio.unb.br/handle/10482/21409. Acesso em: 4 fev. 2023.

OUELLET, S. Acquisitions d'habiletés motrices à la découpe de viande et prévention des troubles musculo-squelettiques: apport de l'analyse ergonomique à la conception de formations. 2009. Tese (Doutorado em Biologia), Université du Québec à Montréal, Montréal, 2009.

OUELLET, S.; VÉZINA, N. Activity analysis and workplace training: an ergonomic perspective. In: FILLIETTAZ, L.; BILLETT, S. Francophone perspectives of learning through work: conceptions, traditions and practices. Springer, 2015.

Profissional Técnica de Nível Médio. Diário Oficial da União: seção 1, Brasília, DF, p. 22, 21 set. 2012.

ROCHA, F. G.; AMARAL, F. M.; BRUNELIERE, J. F. M. Educação profissional em cozinha e serviços de restaurante na França. Turismo e Sociedade, [s. l.], v. 6, n. 4, p. 887-910, 31 out. 2013. Disponível em: https://revistas.ufpr.br/turismo/article/view/31880. Acesso em: 4 fev. 2023.

ROSE, M. De volta à escola: porque todos merecem uma segunda chance na educação. São Paulo: Senac São Paulo, 2015.

WISNER, A. Questões epistemológicas em ergonomia e em análise do trabalho. In: DANIELLOU, F. A ergonomia em busca de seus princípios: debates epistemológicos. São Paulo: Edgard Blucher, 2004. p. 29-55.

Published

2024-10-30

How to Cite

Marques Germann, C., Gruber, C., & Wollinger, P. R. (2024). Desenvolvimento do Guia OferTEC: uma estratégia para a validação da oferta de um curso técnico articulada às demandas do setor produtivo local: . Senac Journal of Education and Work, 50. https://doi.org/10.26849/bts.v50.954

Issue

Section

Articles